List of publications on a keyword: «консервант»


Биология

Publication date: 12.12.2017
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Esipov Alen Sergeevich , студент
Academic College , Краснодарский край

«Chemical analysis of wine conservation agents and their impact on health»

Download an article

The article provides the analysis of used conservation agents in the wine industry and the research about their impact on human's health. Sulfur dioxide and potassium sorbate are often used in the food industry and winery. This research shows which dose is potentially a threat to human's health. According to the norms of the Customs Union – the permissible dose of sulfites in wine is 300 mg/l. In this amount for healthy people, the E220 additive does not pose a threat. According to the research, the safest wines, with the minimum amount of conservation agents are "organic" wines, the content of sulfur dioxide in them is from 10 mg/l to 120 mg/l.

Медицинские науки

Publication date: 25.07.2018
Evaluate the material Average score: 4 (Всего: 12)
Nagornov Evgenii Sergeevich , студент
Resursnyi tsentr "Meditsinskii Sechenovskii Preduniversarii" , Москва г
Nesterova Olga Vladimirovna , doctor of pharmaceutical sciences , профессор
SBEI of HPE "I.M. Sechenov First Moscow State Medical University" of Ministry of Healthcare of the Russian Federation , Москва г

«Iz istorii transfuziologii: istoriia razvitiia gemokonservantov, ispol'zovavshikhsia vo vremia Vtoroi mirovoi voiny»

Download an article

В статье прослеживается история развития консервантов крови, использовавшихся при переливании крови во время Второй мировой войны, отражаются важные этапы развития трансфузиологии в целом. Исследование печатных источников не выявило целостных литературных обзоров, что придает проводимому исследованию соответствие критериям научной новизны. Был проведен комплексный анализ медицинской и исторической литературы, составлен материал, наглядно демонстрирующий эволюцию методов переливания крови и гемоконсервантов.

Научная школа А.Ю. Ефремова

Publication date: 23.05.2015
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Efremov Aleksandr Yuryevich , candidate of pedagogical sciences , associate professor
Novichikhina Irina Anatolevna , студентка
Central Branch of FSBEI of HE "Russian State University of Justice" , Воронежская обл

«Естественнонаучные знания о пищевых добавках»

Download an article

Проблемы рационального питания затрагивают естественнонаучную проблематику генномодифицированных продуктов и пищевых добавок на основе современных химических технологий. Наибольший интерес представляют вредные или запрещенные пищевые добавки, знания о которых необходимы современному человеку.

Пищевая промышленность

Publication date: 10.02.2017
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Tsvetkova Elena Eduardovna , студентка
Skidanova Marina Andreevna , студентка
Binkovskaia Olga Viktorovna , candidate of biological sciences , доцент
FSAEI of HE "Belgorod State National Research University" , Белгородская обл

«То, что вкусно – не всегда полезно»

Download an article

В данной статье проанализированы самые употребляемые продукты среди населения, оказывающие негативное влияние на организм. Исследован состав исследуемых продуктов. Выявлены ингредиенты, считающиеся опасными. Предложены рекомендации по употреблению продуктов.

Publication date: 01.02.2017
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Skidanova Marina Andreevna , студентка
Tsvetkova Elena Eduardovna , студентка
Binkovskaia Olga Viktorovna , candidate of biological sciences , доцент
FSAEI of HE "Belgorod State National Research University" , Белгородская обл

«Значение натуральных консервантов в пищевой промышленности»

Download an article

В статье повествуется о видах природных консервантов, используемых в пищевой промышленности. Описана значимость и воздействие консервантов, влияющих на сохранность продуктов питания в течение длительного времени.

Publication date: 09.10.2018
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Shegelman Ilya Romanovich , doctor of technical sciences , профессор, заведующий кафедрой
Vasilyev Aleksey Sergeevich , candidate of technical sciences , доцент
Smirnova Liudmila Olegovna , candidate of biological sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«PERSPECTIVE TECHNOLOGIES FOR THE USE OF PRESERVATIVES IN THE PRODUCTION OF FOOD PRODUCTS»

Download an article

Russian scientists and inventors are actively researching the development of new methods. The developments patented for the use of preservatives in food production are given.

Сельскохозяйственные науки

Publication date: 24.08.2016
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Jujin Maxim Sergeevich , аспирант
GBOU VO "Nizhegorodskii gosudarstvennyi inzhenerno-ekonomicheskii institut" , Нижегородская обл

«Application of device introducing powdered preservative in grain whole production of canned flattened barley of increased moisture»

Download an article

The author of this article marks that to introduce a variety of chemical and biological preservatives different dosing pumps are used, drugs are pre-diluted or dissolved in water. Since working with acids is associated with a certain risk, the countries of Europe, where the majority of forage is harvested by silage, switched to the dry form of preservative. In Russia, the introduction of dry preservative is constrained due to lack of technical means to introduce them. For this reason, cheap preservatives, such as sulfur powder, application it is not widely known. To solve this problem we created a contact device for metered introduction of powdered preservative.

Технические науки

Publication date: 28.01.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Novikova Svetlana Igorevna , graduate student
Chizhova Marina Aleksandrovna , candidate of technical sciences , associate professor
Lesosibirsk branch of Siberian state University of science and technology named after academician M. Reshetnev , Красноярский край

«Protection of paints and coatings from biodeterioration»

Download an article

Аbstract: the article discusses the issues related to the protection of paintwork materials from biological damage. Paint and varnish materials and coatings are exposed to damage caused by various microorganisms during operation, since many components of the materials are used by microbes as power sources. The greatest destruction is caused by bacteria and microscopic fungi. At the moment there are practically no absolutely biostable paints and coatings. Depending on their chemical composition and structure, we can only talk about compositions that are more or less resistant to biological damage. One of the effective ways to protect materials from biological damage is the introduction of various biocidal additives into their composition.

Научная школа А.Ю. Ефремова. Формирование исследовательских компетенций студентов

Publication date: 24.03.2016
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Efremov Aleksandr Yuryevich , candidate of pedagogical sciences , associate professor
Boldenko Kristina Aleksandrovna , студентка
Central Branch of FSBEI of HE "Russian State University of Justice" , Воронежская обл

«Социально-психологическая проблематика естественнонаучных знаний о пищевых добавках»

Download an article

Как отмечают авторы данной статьи, в мире достаточно много различных добавок: ароматизаторов, стабилизаторов, консервантов. Многие из них мы ежедневно употребляем в пищу, не придавая этому важности. В наше время пищевая промышленность использует очень большое количество различных пищевых добавок. Есть натуральные пищевые добавки, а также идентичны натуральным, имеющие лабораторные происхождения.