List of publications on a keyword: «пищевая»


Юриспруденция (теория и история права и государства, гражданское, уголовное, международное право и др.)

Publication date: 19.02.2024
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Grigorii V. Krasnoshapka
FSBEI of HE "P.G. Demidov Yaroslavl State University" , Ярославская обл

«Nezakonnaia roznichnaia prodazha alkogol'noi i spirtosoderzhashchei pishchevoi produktsii (171.4 UK RF): diskussionnye otsenki priznakov sostava prestupleniia»

Download an article

Статья посвящена дискуссионным аспектам оценки признаков состава незаконной розничной продажи алкогольной и спиртосодержащей пищевой продукции (171.4 УК РФ). Автором рассматриваются доктринальные и практические предложения по квалификации данного преступления, различные варианты анализа отдельных признаков состава, исследуются вопросы разграничения со смежными нормами.

Пищевая промышленность

Publication date: 02.08.2021
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Aleksei O. Darin
Liudmila V. Antipova , doctor of engineering sciences
FSBEI of HE «Voronezh State University of Engineering Technologies» , Воронежская обл

«Razrabotka pishchevoi osnovy i izuchenie eio khranimosposobnosti»

Download an article

В работе представлены результаты исследований по получению пищевой основы из пророщенных зерен чечевицы, пригодной для производства сыров. Установлен общий химический состав, показаны закономерности изменения микробиологических и органолептических показателей нового продукта в процессе хранения.

Publication date: 02.08.2021
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Liudmila V. Antipova , doctor of engineering sciences
Alina I. Setkova , degree-seeking student
FSBEI of HE «Voronezh State University of Engineering Technologies» , Воронежская обл

«Pishchevaia i biologicheskaia tsennost' prudovykh ryb pri polikul'turnom vyrashchivanii»

Download an article

Развитие рыбохозяйственных комплексов России основывается на активизации исследований и освоении новых видов биоресурсов, среди которых большое значение придаётся рыбам внутренних водоемов. Распространение получило выращивание рыб в прудовых хозяйствах в условиях поликультуры, когда наряду с известными видами рыб выращивают новые виды. Веслонос, завезённый в Россию из США, обладает рядом положительных характеристик: не имеет мелких межмышечных костей, грубых плёнок, содержит малое количество соединительно-тканых белков, пищевая и биологическая ценность обосновывают использование этой рыбы для развития отечественного рынка продуктов здорового питания.

Технические науки

Publication date: 14.09.2020
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Dmitrii I. Popeniuk
El'shan F. Abdurakhmanov , candidate of engineering sciences
FGKVOU VO "Voennaia akademiia material'no-tekhnicheskogo obespecheniia im. generala armii A.V. Khruleva" Minoborony Rossii , Санкт-Петербург г

«Konstruktivnye resheniia po sovershenstvovaniiu apparatov dlia prigotovleniia pishchi v ogranichennykh (zakrytykh) prostranstvakh»

Download an article

В настоящее время актуальной задачей продовольственной безопасности РФ является разработка аппаратов для приготовления пищи из скоропортящихся продуктов с сохранением их пищевой ценности в закрытых (ограниченных) пространствах. В ходе проведения научных исследований разработано, и запатентовано техническое решение, новизна которого заключается в применении модуля из сборных кварцевых ТЭНов инфракрасного излучения и специального напыления на стенки жарочной камеры, отражающего ИК-излучение.

Пищевая промышленность

Publication date: 18.06.2020
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Aleksandra E. Panina
FGBOU VO "Dal'nevostochnyi gosudarstvennyi agrarnyi universitet" , Амурская обл
Viktoriia V. Zaritskaia , candidate of biological sciences
FGBOU VO "Amurskaia gosudarstvennaia meditsinskaia akademiia" , Амурская обл

«Perspektivy ispol'zovaniia pishchevoi povarennoi soli v proizvodstve syvorotochnykh napitkov»

Download an article

В статье приведены исследования по разработке напитков на основе молочной сыворотки с тыквой и пищевой солью. Обосновано использование сыворотки и внесение наполнителей. Выбраны оптимальные соотношения сыворотки и наполнителей. Отражены химический состав сыворотки и наполнителей, органолептические и физико-химические показатели сыворотки, наполнителей и готовой продукции. Описана технология производства готовых сывороточных напитков. Предложенные разработки позволяют расширить ассортимент продуктов функционального назначения, рентабельных для производства.

Экономика

Publication date: 15.06.2020
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Andrei M. Krupko , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«FEATURES OF TRANSPORT AND PRODUCTION OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS FOR NORTHERN AND ARCTIC CONDITIONS»

Download an article

The view was expressed that there was insufficient attention in known studies to logistics issues relevant to the production of functional food products, linking the territories - producers of raw materials and the territories - producers of final products. The need to develop research taking into account the peculiarities of the territories of the North and the Arctic is shown.

Технические науки

Publication date: 22.01.2020
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«ON THE FORMATION OF END-TO-END TECHNOLOGIES FOR THE PRODUCTION OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS»

Download an article

Issues of selection of rational end-to-end processes of production of functional food products for the population of the North of Russia, development of new formulations, promising equipment and technological processes for their production are considered.

Пищевая промышленность

Publication date: 09.12.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Svetlana N. Parfenova , candidate of engineering sciences
Svetlana I. Cheplakova
FGBOU VO "Dal'nevostochnyi gosudarstvennyi agrarnyi universitet" , Амурская обл

«Podbor komponenta dlia proektirovaniia produkta funktsional'nogo naznacheniia»

Download an article

В работе обосновано в качестве основного сырья для разработки новых видов кисломолочных продуктов использование плодовых дикорастущих растений Дальнего Востока: шиповника Даурского и шиповника морщинистого. Биологически активные вещества плодов этих растений позволяют использовать их в технологии кисломолочных продуктов в качестве экстрактов: выбранное сырье содержит значительные концентрации витамина С. Авторами установлено, что наибольшая концентрация определена в шиповнике Даурском – до 1100 мг в 100 г, которая оказалась достаточной для удовлетворения суточной нормы.

Publication date: 04.12.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«ON THE ROLE OF PRESERVATION TECHNOLOGIES IN END-TO-END PROCESSES OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS PRODUCTION»

Download an article

Technologies of food products preservation are shown to have an important role in food industry in realization of end-to-end processes of functional food products production.

Publication date: 03.12.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«IMPROVEMENT OF THE PROCESS OF BULK DOSING OF LOOSE MATERIALS»

Download an article

Process of dispensing loose materials in a weighing dispenser is improved by making a weighing member from two trays. This ensures non-stop operation of the dispenser delivery mechanism, while the previous dose is poured out of one tray, the next dose is prepared in the other tray.

Технические науки (электромеханика, приборостроение, машиностроение, металлургия и др.)

Publication date: 11.11.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«MODERNIZATION OF LABORATORY EXTRACTOR FOR EXTRACTION OF USEFUL SUBSTANCES FROM VEGETABLE RAW MATERIALS»

Download an article

Modernized laboratory extractor is characterized in that the mixing device is made in the form of a disk having blind holes with internal thread and geometric axis oriented parallel to the geometric axis of rotation of the drive shaft. Hollow capsules with perforated holes are installed in blind holes. Membrane is installed between disk and cover, space between membrane and cover is connected with compressed air injection device.

Publication date: 11.11.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«END-TO-END TECHNOLOGIES OF FOOD RAW MATERIALS PROCUREMENT AND FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS PRODUCTION: PROBLEMS AND SOLUTIONS»

Download an article

Taking into account the peculiarities of through processes of food raw materials procurement and food products production, problems and some ways of their solution are considered.

Пищевая промышленность

Publication date: 07.09.2019
Evaluate the material Average score: 5 (Всего: 1)
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
Andrei M. Krupko , candidate of engineering sciences
Valentina M. Kirilina , candidate of biological sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«FEATURES OF INVESTMENT PROJECTS TO CREATE NEW AND IMPROVE ACTING PRODUCTIONS OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS»

Download an article

Theoretical and experimental studies are in demand in the agricultural sector and the food industry in the development and implementation of investment projects to create new and improve existing production of functional food products.

Publication date: 07.09.2019
Evaluate the material Average score: 5 (Всего: 1)
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
Andrei M. Krupko , candidate of engineering sciences
Valentina M. Kirilina , candidate of biological sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«EFFICIENCY OF COOPERATION OF INDUSTRIAL PARTNER AND UNIVERSITY IN THE PRODUCTION OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS»

Download an article

Theoretical and experimental studies are in demand in the agricultural sector and the food industry in the development and implementation of investment projects to create new and improve existing production of functional food products.

Publication date: 28.08.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«SOME DIRECTIONS OF EXTRUSION APPLICATION FOR THE RELEASE OF ENRICHED FINISHED PRODUCTS OR FAST PRODUCTS»

Download an article

Economic efficiency and variety of food products show the promise of food fortification technologies. Promising the use of extrusion technology for the production of enriched finished products or instant products.

Publication date: 02.08.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Anastasia M. Timopheeva , candidate of engineering sciences
FSAEI of HE "Siberian Federal University" , Красноярский край
Anna A. Simakina
School of Economics and Commerce of FSAEI of HPE "Siberian Federal University" , Красноярский край

«Perspektivy ispol'zovaniia tvorozhnogo syra "Rikotta" v proizvodstve kulinarnoi produktsii povyshennoi pishchevoi tsennosti dlia pitaniia detei shkol'nogo vozrasta»

Download an article

Показаны перспективы использования творожного сыра «Рикотта» в производстве кулинарной продукции для школьников.

Publication date: 23.07.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«FOREIGN PATENTS IN THE FIELD OF TECHNOLOGIES AND EQUIPMENT FOR DOSING OF BULK AND LIQUID MATERIALS AND EATING INGREDIENTS IN THE MANUFACTURE OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS»

Download an article

To form a knowledge base in the field of dosing food ingredients in the manufacture of functional foods, foreign patents in the field of dosing of liquid and bulk materials have been studied.

Педагогика высшей профессиональной школы

Publication date: 12.07.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Valentina M. Kirilina , candidate of biological sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«PATENT ACTIVITY OF UNIVERSITIES IN THE FIELD OF USE OF WOOD GREEN IN PHARMACOLOGY, COSMETOLOGY, MEDICINE, FOOD INDUSTRY»

Download an article

Green wood is one of the most important non-timber forest resources. The patent activity of universities in the development of patentable objects of intellectual property in the use of wood green in pharmacology, cosmetology, medicine, food industry is considered.

Пищевая промышленность

Publication date: 26.06.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«SOME APPROACHES TO IMPROVING DOSING PROCESSES IN THE FOOD INDUSTRY»

Download an article

For the development of metering equipment for food production, it is advisable to transfer technologies from other industries, taking into account the specifics of food production and the use of modern materials and coatings in the nodes and details of dispensers.

Publication date: 02.07.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«TO THE SELECTION OF MIXING AND DOSING METHODS IN THE FOOD INDUSTRY»

Download an article

Dry mixing and dosing of components is recognized by many specialists as a universal method for producing some multicomponent products and is applicable for large and small food production.

Publication date: 17.06.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«FOREIGN PATENTS IN THE FIELD OF TECHNOLOGIES AND EQUIPMENT FOR ENRICHING RAW MATERIALS WHEN RECEIVING FUNCTIONAL FOOD MONOPROOMS»

Download an article

Oreign patents were studied to form a knowledge base in the field of developing technologies and equipment for enriching raw materials in the preparation of functional food mono-products.

Технические науки

Publication date: 27.02.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«MODERNIZATION OF THE EXTRUDER WITH A DEVICE FOR INPUT OF LIQUID-FLOWING COMPONENTS»

Download an article

A version of a modernized extruder with an input device for fluid components is proposed. The extruder includes a container for placing the component, a pneumatic compressor, a pipeline connecting them, a pipeline for introducing components connecting the internal space of the container with the internal working space of the extruder. A non-return valve is installed in the pipeline for the input of components, which ensures the free movement of the fluid component to the side of the extruder's internal working space and prevents its reverse movement.

Пищевая промышленность

Publication date: 12.02.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Anastasia M. Timopheeva , candidate of engineering sciences
Anastasiia A. Lebedeva
FSAEI of HE "Siberian Federal University" , Красноярский край

«Rasshirenie assortimenta kulinarnoi produktsii povyshennoi pishchevoi tsennosti dlia predpriiatii bystrogo obsluzhivaniia»

Download an article

Авторами разработаны рецептуры и технология производства новых сэндвичей, определена их пищевая ценность.

Проектная деятельность в школе

Publication date: 30.11.2018
Evaluate the material Average score: 5 (Всего: 1)
Polina A. Borina
Svetlana A. Borina
MBOU "Novo-Iamskaia SOSh im. admirala F.S. Oktiabr'skogo" , Тверская обл

«Klassicheskii angliiskii ili traditsionnyi russkii zavtrak?»

Download an article

Предложенная исследовательская работа «Классический английский или традиционный русский завтрак?» рассматривает вопрос о сходстве и различиях немаловажного приёма пищи в русской и английской традиционной культуре питания, пользу и вред продуктов традиционно английского и русского завтрака. Представленные в статье исследования посвящены изучению основных продуктов питания, которые входят в традиционный утренний рацион России и Великобритании и анализу пищевой ценности и пользы от данного приёма пищи. В результате применения сведений, полученных от респондентов, был составлен вариант меню завтрака для школьной столовой.

Сельскохозяйственные науки

Publication date: 01.10.2018
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Ol'ga I. Gavrilova , doctor of agricultural sciences
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«METHODS FOR ENRICHMENT OF AGRICULTURAL LAND»

Download an article

Saving resources for the production of high-quality food products.