Центр научного сотрудничества "Интерактив плюс"
info@interactive-plus.ru
+7 (8352) 222-490
2130122532
Центр научного сотрудничества «Интерактив плюс»
RU
428000
Чувашская Республика
г.Чебоксары
ул.Гражданская, д.75
428000, Россия, Чувашская Республика, г. Чебоксары, улица Гражданская, дом 75
+7 (8352) 222-490
RU
428000
Чувашская Республика
г.Чебоксары
ул.Гражданская, д.75
56.125001
47.208966

Analysis of the Amount of Pectin in Black Currant Fruits of Some Varieties

Theses of Report
DOI: 10.21661/r-541214
Open Access
Published in:
Internationa Extra-murral Online Conference «Scientific Dialogue: Issues of Humanitarian Studies»
Authors:
Kharutsa D. I. 1 , Nesterova O. V. 1
Work direction:
Физика, химия, физическая химия
Rating:
Article accesses:
1483
1 SBEI of HPE "I.M. Sechenov First Moscow State Medical University" of Ministry of Healthcare of the Russian Federation
For citation:
Kharutsa D. I., & Nesterova O. V. (Jan 1, 1900). Analysis of the Amount of Pectin in Black Currant Fruits of Some Varieties. Scientific Dialogue: Issues of Humanitarian Studies. Cheboksary: SCC "Interactive plus", LLC. https://doi.org/10.21661/r-541214

  • Metadata
  • Full text
  • Metrics

Abstract

В статье представлен обзор литературных материалов с целью выяснения количества пектина в жоме смородины черной сортов Селечинская-2, Литвиновская, Добрыня, Тамерлан для использования вышеперечисленного сырья в получении пектина медицинского. Исходя из того, что данные сорта повсеместно распространены в России, возделывание смородины черной может быть экономически рентабельно.

References

  1. 1. Тры А.В. Химическая характеристика пектина, выделенного из растительного сырья // Приволжский научный вестник: Химические науки. – 2015. – №2 (42). –С. 8–10.
  2. 2. Тры А.В. Влияние различных факторов на выход пектиновых веществ, выделенных из растительного сырья / А.В. Тры, Л.А. Михеева // Научные ведомости: Серия Естественные науки. – 2014. – №23 (194). – Вып. 29. – С. 123–128.
  3. 3. Злобин А.А. Антиоксидантная и антимикробная активность пектинов ряда растений Европейского севера России / А.А. Злобин, Е.А. Мартинсон, Ю.С. Оводов // Известия Коми научного центра УрО РАН. – 2011. – Выпуск 3 (7). – С. 33–37.
  4. 4. Типсина Н.Н. Технологические особенности пектиносодержащего сырья / Н.Н. Типсина, О.Ю. Комарова, Е.А. Струпан // Вестник КрасГАУ. – 2008. – №1. – С.253–259
  5. 5. Колотий Т.Б. Исследование физико-химических свойств пектиновых веществ дикорастущего сырья Адыгеи // Вторая международная научно-практическая конференция студентов, аспирантов, докторантов и молодых ученых «Наука – XXI веку». – Майкоп, 2002. – С. 65.
  6. 6. Pectic polysaccharides from mature orange (Citrus sinensis) fruit albedo cell walls: Sequential extraction and chemical characterization / I. Prabasari, F. Pettolino, M.-L. Liao, A. Bacic // Carbohydrate Polymers. – 2011. – №1. Vol. 84. – P. 484–494.
  7. 7. Environmentally friendly preparation of pectins from agricultural byproducts and their structural /rheological characterization / B. Min, J. Lim, S. Ko et al. // Bioresource Technology. – 2011. – №4. Vol. 102. – P. 3855–3860
  8. 8. Кайшева Н.Ш. Анализ пектинов защитного действия / Н.Ш. Кайшева, С.Н. Щербак, В.А. Компанцев // Журнал аналитической химии. – 1994. – Т. 49. №11. – С. 1158–1162.
  9. 9. Ogutu F.O.; Mu T.-H. Ultrasonic degradation of sweet potato pectin and its antioxidant activity. Ultrason. Sonochem. – 2017. –№38. – P. 726–734.
  10. 10. Wojtasik W.; Kulma A.; Dymi ´nska, L.; Hanuza, J.; Zebrowski, J.; Szopa, J. Fibres from flax overproducing β-1,3-glucanase show increased accumulation of pectin and phenolics and thus higher antioxidant capacity // BMC Biotech. – 2013. – №13. – P. 1–16.
  11. 11. Cheng H.; Zhang Z.; Leng J.; Liu D.; Hao M.; Gao X.; Tai G.; Zhou Y. The inhibitory effects and mechanisms of rhamnogalacturonan I pectin from potato on HT-29 colon cancer cell proliferation and cell cycle progression // Int. J. Food Sci. Nutr. – 2013. – №64. – P. 36–43.
  12. 12. Bai F.; Diao J.; Wang Y.; Sun S.; Zhang H.; Liu Y.; Wang Y.; Cao J. A new water-soluble nano-micelle through self-assembly pectin-curcumin conjugates: Preparation, characterization and anti-cancer activity evaluation // J. Agric. Food Chem. 2017. – №65. – P. 6840–6847.

Comments(0)

When adding a comment stipulate:
  • the relevance of the published material;
  • general estimation (originality and relevance of the topic, completeness, depth, comprehensiveness of topic disclosure, consistency, coherence, evidence, structural ordering, nature and the accuracy of the examples, illustrative material, the credibility of the conclusions;
  • disadvantages, shortcomings;
  • questions and wishes to author.