List of publications on a keyword: «гомогенизация»
Биология
Aizharkyn Toktobekova
Asel Zholdoshbekova
S M. Shermatov , candidate of veterinary medicine
Narynskii gosudarstvennyi universitet im. S. Naamatova , Kyrgyzstan
«Izmenenie coderzhaniia laktozy v napitke na osnove tvorozhnoi syvorotki, obogashchennoi sokom oblepikhi (Hippophae salicifolia) pri osvetvlenii»
В статье приводятся данные исследований содержание лактозы и органолептических показателей напитка на основе молочной сыворотки, обогащенной соком облепихи (Hippophae salicifolia) при процессе осветвлении. Полученные результаты позволяют рассматривать сок из местного облепихи в качестве потенциального сырья для производства напитков на основе творожной сыворотки и сока облепихи.
Парадигмы современной науки
Azerbaijan State Oil and Industry University , Azerbaijan
«Научные основы исследования получения модифицированных наполнителями, стабилизаторами, радиационным воздействием полиэтиленов и сополимеров этиленов»
The properties of a composition based on modified polyethylenes have been studied in the work. Polyolefin thermoplastic elastomers were obtained on the basis of ethylene-propylene elastomers and high-density polyethylene by the two methods: in the first case, as a modifying agent sulfur-containing compounds (altax, sulfur) were used, and in the second – MAC. Thermoplastic elastomers of the series A were obtained as a result of a combination of the original polymer components melt on the mill rolls at a temperature of 433–453 K° at the gap between them 0.2 mm. After crystalline thermoplastic melting ethylene copolymer problemby EPS and structuring agents were added. To achieve a good homogenization milling was carried out for 25 minutes. Formulation of the compositions had the following composition (pts. wt): EPDM – 100; HDPE – 10–80; dicumyl peroxide 1–2.