List of publications on a keyword: «масс-спектрометрия»


Биология

Publication date: 11.09.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Viktor D. Pokhilenko , doctor of engineering sciences , leading research scientist
Vladimir V. Perelygin , candidate of biological sciences , leading research scientist
Timur A. Kalmantaev , candidate of biological sciences , research scientist
Konstantin V. Detushev , degree-seeking student , research scientist
Irina A. Chukina , degree-seeking student , engineer
FBIS «State Research Center for Applied Microbiology and Biotechnology» of Rospotrebnadzor , Московская обл

«Antimicrobial properties of the peptide substance Bacillus Subtilis PSF-19»

Download an article

The subject of the study is a strain of Bacillus subtilis PSF-19 isolated by us from vegetable raw materials (Passiflora preparation), which is capable of producing antimicrobial substance (AMV) suppressing pathogenic bacteria. The article discusses the method and conditions of extraction from the culture fluid fraction of AMV, active against Listeria monocytogenes – one of the dangerous intestinal pathogens that infect food. Using biochemical methods and mass spectroscopy, the molecular weight and the peptide nature of the active fraction of AMV were determined. A fraction of AMV with a molecular weight of 3,4–3,6 kDa has bactericidal activity, which is destroyed by treatment with proteolytic enzymes, which allowed it to be attributed to the group of low-molecular antimicrobial peptides – bacteriocins. The studies allow to consider the strain Bacillus subtilis PSF-19 as a producer of bacteriocin, especially effective against pathogens of intestinal listeriosis. The establishment of the fact of destructibility of proteolytic enzymes, finding the conditions of microbiological synthesis of AMV, its isolation and accumulation for research, provide opportunities for practical use as a means for decontamination of the environment instead of traditional antibiotics.

Биологические науки (биофизика, молекулярная биология, ботаника, зоология, экология, почвоведение и др.)

Publication date: 24.10.2017
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Olga L. Meshcheriakova , candidate of engineering sciences
Olga I. Goikalova , candidate of biological sciences, associate professor
Tatiana V. Sviridova , candidate of biological sciences, associate professor
FSBEI of HE «Voronezh State University of Engineering Technologies» , Воронежская обл

«Выделение пептидов из белка амаранта и исследование их свойств»

Download an article

В статье разработан процесс выделения пептидов из белка амаранта, обладающих различными функциональными свойствами и биологическим действием, который представляет собой получение белкового концентрата амаранта с последующим ферментативным гидролизом белка протеолитическим ферментом, разделением пептидов по молекулярной массе методом гель-фильтрации и идентификацией полученных пептидов методом масс-спектрометрии.

Медицинские науки

Publication date: 30.01.2016
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Svetlana I. Andreevskaia
Vladimir S. Diatchin
Olga G. Kostina
Oksana G. Iablonovskaia
ГУЗ «Липецкое областное бюро судебно-медицинской экспертизы» , Липецкая обл

«Определение препарата «Сероквель» в судебно-медицинской практике»

Download an article

В работе представлены результаты изучения условий выделения и методы идентификации лекарственного препарата «Сероквель» в биологическом материале.

Естественные науки (физические и химические науки)

Publication date: 12.02.2015
Evaluate the material Average score: 5 (Всего: 1)
Olga V. Navalikhina
KRSEAI "Lyceum of natural sciences" , Кировская обл

«Оценка возможности использования природных красителей в качестве кислотно-основных индикаторов»

Download an article

Статья посвящена изучению и определению веществ, которые могут использоваться в качестве кислотно-основных индикаторов. Автором проведено исследование, основная цель которого – возможность получения кислотно-основных индикаторов из растительного сырья, проанализированы результаты исследования.