List of publications on a keyword: «поверхностное»


Тема номера

Publication date: 25.01.2022
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Gennadiy G. Haydarov , candidate of engineering sciences , associate professor
Andrey G. Haydarov , candidate of engineering sciences, associate professor , associate professor
St. Petersburg State Technological Institute (Technological University) , Санкт-Петербург г

«Korreliatsiia temperatur plavleniia, kipeniia i kriticheskoi so skrytoi teplotoi plavleniia veshchestva»

Download an article

В данной статье на основании молекулярно-энергетической концепции распаковки вещества рассмотрен взгляд на температуры плавления, кипения и критическую для вещества с точки зрения изменения энергии молекулы вещества. Показана теоретическая взаимосвязь каждой из этих температуры со скрытой теплотой плавления. Результаты этой взаимосвязи доведены до расчетных формул. Полученные формулы подтверждены данными из справочников и известными эмпирическими зависимостями. На основании анализа справочных данных сделан вывод о скрытой теплоте плавления, как части внутренней энергии вещества. Таким образом с помощью модели распаковки вещества найдено еще одно подтверждение единой связи явления поверхностного натяжения, процессов поверхностного плавления, плавления в объеме, поверхностного кипения, кипения в объеме, испарения.

Publication date: 15.01.2021
Evaluate the material Average score: 2 (Всего: 1)
Gennadiy G. Haydarov , candidate of engineering sciences , associate professor
Andrey G. Haydarov , candidate of engineering sciences, associate professor , associate professor
St. Petersburg State Technological Institute (Technological University) , Санкт-Петербург г

«Molecular Energy Concept of Substances Unpacking»

Download an article

This article brings together previously published evidence of the unified nature of physical processes and phenomena in terms of changes in the energy of a substance molecule. The unified physical nature of all these physical phenomena has been proven, as a single multistage process of energetic unpacking of molecules of a substance, which is logical to call the molecular-energy concept of unpacking a substance. The considered processes include the following processes. Surface rupture, characterized by the surface tension coefficient. The melting process of a substance characterized by its melting point. A boiling process characterized by the boiling point. Evaporation (and condensation) process characterized by internal energy and enthalpy as well as critical point. The conclusions of the theory are confirmed by well-known empirical dependences and by reference books of the physical properties of simple substances: internal energy, enthalpy, surface tension, melting point, boiling point and critical point.

Физика

Publication date: 05.12.2018
Evaluate the material Average score: 3 (Всего: 2)
Gennadiy G. Haydarov , candidate of engineering sciences , associate professor
Andrey G. Haydarov , candidate of engineering sciences, associate professor , associate professor
St. Petersburg State Technological Institute (Technological University) , Санкт-Петербург г

«Representation of capillary phenomena from the physical model of unpacking a liquid»

Download an article

Based on the physical model of «unpacking» a fluid, published in 1983 to explain the physical nature of surface tension, an explanation of capillary phenomena was proposed. The unified physical nature of the condensation process and the processes in the capillaries expressed in terms of the surface tension of the liquid is proved. To prove the applicability of the «unpacking» model for capillary phenomena, an empirical Borelli-Jurin formula for determining the height of fluid lifting in capillaries was theoretically derived depending on the magnitude of the surface tension. The assumptions under which the formula is obtained are indicated. In addition, the article proposes a new formula for determining the maximum height of liquid lift in the capillaries, depending on the critical temperature of the liquid and the molecular weight of the liquid.

Психология

Publication date: 15.11.2016
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Vyacheslav A. Ermakov , candidate of philosophical sciences , associate professor
Yulia V. Bozhdanova
FSBEI of HE "Plekhanov Russian University of Economics" , Москва г

«Mass media influence on students' professional illusion formation»

Download an article

This article presents mass media activities as a possible source of professional socialization, adequateness of social process informative display in the sphere of young people professional identity. It describes pattern distortion of occupational structure, presents the problem of mass media inadequate influence on students’ understanding about the choice and perspectives of their profession. The main factors which help to create student’s understanding about their professional future are examined.

Компетентностный подход в образовании всех уровней

Publication date: 29.07.2016
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Vitaly V. Veltishev , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Bauman Moscow State Technical University" , Москва г

«Geometry teaching and project education»

Download an article

The author shares his experience in project disciplines teaching using computer systems of middle level, starting from primary classes with subsequent transition to a higher level. The results of experimental methodics of project teaching input is shown in the article. The author also offers to place his experimental method of project education into the course "basis of automized and robot-technical systems"

Технические науки

Publication date: 09.02.2016
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Sergei A. Vlasov
Tatiana A. Rybinskaia
Academy of Engineering and Technology of FSAEI of HE "Southern Federal University" , Ростовская обл

«Упрочнение деталей поверхностным пластическим деформированием»

Download an article

В работе производится обзор методов упрочнения деталей методами поверхностного пластического деформирования. Авторами рассмотрены основные параметры и дано обоснование выбора метода поверхностного пластического деформирования.

Пищевая промышленность

Publication date: 15.02.2016
Evaluate the material Average score: 5 (Всего: 1)
Anastasiia B. Chilina
Rafaella G. Stepanova
Elena I. Cherevach , doctor of engineering sciences, associate professor , доцент, профессор
FSAEI of HE "Far Eastern Federal University" , Приморский край

«Перспективность использования сапонинсодержащих пищевых добавок в технологиях пищевых продуктов»

Download an article

Авторы данной статьи отмечают, что в связи с необходимостью применения в пищевой промышленности натуральных добавок – регуляторов консистенции весьма актуальным является поиск высокоэффективных поверхностно-активных веществ, обладающих высоким гидрофильно-липофильным балансом и способностью к мицеллообразованию. Перспективными в этом плане являются экстракты, полученные из сапонинсодержащих растений, так как помимо высоких технологических свойств они обладают широким спектром биологической активности. Использование сапонинсодержащих пищевых добавок из корней мыльнянки (S. officinalis) в качестве эмульгаторов и пенообразователей позволило получить ассортимент функциональных продуктов (соусов майонезных и сбивных кондитерских изделий).