List of publications on a keyword: «консерванты»


Технические науки

Publication date: 28.01.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Svetlana I. Novikova , graduate student
Marina A. Chizhova , candidate of engineering sciences , associate professor
Lesosibirsk branch of FSBEI of HE “Reshtnev Siberian State University of Science and Technology” , Красноярский край

«Protection of paints and coatings from biodeterioration»

Download an article

Аbstract: the article discusses the issues related to the protection of paintwork materials from biological damage. Paint and varnish materials and coatings are exposed to damage caused by various microorganisms during operation, since many components of the materials are used by microbes as power sources. The greatest destruction is caused by bacteria and microscopic fungi. At the moment there are practically no absolutely biostable paints and coatings. Depending on their chemical composition and structure, we can only talk about compositions that are more or less resistant to biological damage. One of the effective ways to protect materials from biological damage is the introduction of various biocidal additives into their composition.

Пищевая промышленность

Publication date: 09.10.2018
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Liudmila O. Smirnova , candidate of biological sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«PERSPECTIVE TECHNOLOGIES FOR THE USE OF PRESERVATIVES IN THE PRODUCTION OF FOOD PRODUCTS»

Download an article

Russian scientists and inventors are actively researching the development of new methods. The developments patented for the use of preservatives in food production are given.

Медицинские науки

Publication date: 25.07.2018
Evaluate the material Average score: 4 (Всего: 14)
Evgenii S. Nagornov
Resource Center "The Sechenov Pre-University" of SBEI of HE "I.M. Sechenov First Moscow State Medical University of Ministry of Healthcare of the Russian Federation" , Москва г
Olga V. Nesterova , doctor of pharmaceutical sciences , professor, head of department
SBEI of HPE "I.M. Sechenov First Moscow State Medical University" of Ministry of Healthcare of the Russian Federation , Москва г

«Iz istorii transfuziologii: istoriia razvitiia gemokonservantov, ispol'zovavshikhsia vo vremia Vtoroi mirovoi voiny»

Download an article

В статье прослеживается история развития консервантов крови, использовавшихся при переливании крови во время Второй мировой войны, отражаются важные этапы развития трансфузиологии в целом. Исследование печатных источников не выявило целостных литературных обзоров, что придает проводимому исследованию соответствие критериям научной новизны. Был проведен комплексный анализ медицинской и исторической литературы, составлен материал, наглядно демонстрирующий эволюцию методов переливания крови и гемоконсервантов.

Пищевая промышленность

Publication date: 10.02.2017
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Elena E. Tsvetkova
Marina A. Skidanova
Olga V. Binkovskaia , candidate of biological sciences
FSAEI of HE "Belgorod State National Research University" , Белгородская обл

«То, что вкусно – не всегда полезно»

Download an article

В данной статье проанализированы самые употребляемые продукты среди населения, оказывающие негативное влияние на организм. Исследован состав исследуемых продуктов. Выявлены ингредиенты, считающиеся опасными. Предложены рекомендации по употреблению продуктов.

Publication date: 01.02.2017
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Marina A. Skidanova
Elena E. Tsvetkova
Olga V. Binkovskaia , candidate of biological sciences
FSAEI of HE "Belgorod State National Research University" , Белгородская обл

«Значение натуральных консервантов в пищевой промышленности»

Download an article

В статье повествуется о видах природных консервантов, используемых в пищевой промышленности. Описана значимость и воздействие консервантов, влияющих на сохранность продуктов питания в течение длительного времени.

Научная школа А.Ю. Ефремова. Формирование исследовательских компетенций студентов

Publication date: 24.03.2016
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Aleksandr Y. Efremov , candidate of pedagogic sciences , associate professor
Kristina A. Boldenko
Central Branch of FSBEI of HE "Russian State University of Justice" , Воронежская обл

«Социально-психологическая проблематика естественнонаучных знаний о пищевых добавках»

Download an article

Как отмечают авторы данной статьи, в мире достаточно много различных добавок: ароматизаторов, стабилизаторов, консервантов. Многие из них мы ежедневно употребляем в пищу, не придавая этому важности. В наше время пищевая промышленность использует очень большое количество различных пищевых добавок. Есть натуральные пищевые добавки, а также идентичны натуральным, имеющие лабораторные происхождения.

Научная школа А.Ю. Ефремова

Publication date: 23.05.2015
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Aleksandr Y. Efremov , candidate of pedagogic sciences , associate professor
Irina A. Novichikhina
Central Branch of FSBEI of HE "Russian State University of Justice" , Воронежская обл

«Естественнонаучные знания о пищевых добавках»

Download an article

Проблемы рационального питания затрагивают естественнонаучную проблематику генномодифицированных продуктов и пищевых добавок на основе современных химических технологий. Наибольший интерес представляют вредные или запрещенные пищевые добавки, знания о которых необходимы современному человеку.