List of publications on a keyword: «консерванты»
Технические науки
Marina A. Chizhova , candidate of engineering sciences , associate professor
Lesosibirsk branch of FSBEI of HE “Reshtnev Siberian State University of Science and Technology” , Красноярский край
«Protection of paints and coatings from biodeterioration»
Аbstract: the article discusses the issues related to the protection of paintwork materials from biological damage. Paint and varnish materials and coatings are exposed to damage caused by various microorganisms during operation, since many components of the materials are used by microbes as power sources. The greatest destruction is caused by bacteria and microscopic fungi. At the moment there are practically no absolutely biostable paints and coatings. Depending on their chemical composition and structure, we can only talk about compositions that are more or less resistant to biological damage. One of the effective ways to protect materials from biological damage is the introduction of various biocidal additives into their composition.
Пищевая промышленность
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Liudmila O. Smirnova , candidate of biological sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ
«PERSPECTIVE TECHNOLOGIES FOR THE USE OF PRESERVATIVES IN THE PRODUCTION OF FOOD PRODUCTS»
Медицинские науки
Resource Center "The Sechenov Pre-University" of SBEI of HE "I.M. Sechenov First Moscow State Medical University of Ministry of Healthcare of the Russian Federation" , Москва г
Olga V. Nesterova , doctor of pharmaceutical sciences , professor, head of department
SBEI of HPE "I.M. Sechenov First Moscow State Medical University" of Ministry of Healthcare of the Russian Federation , Москва г
«Iz istorii transfuziologii: istoriia razvitiia gemokonservantov, ispol'zovavshikhsia vo vremia Vtoroi mirovoi voiny»
В статье прослеживается история развития консервантов крови, использовавшихся при переливании крови во время Второй мировой войны, отражаются важные этапы развития трансфузиологии в целом. Исследование печатных источников не выявило целостных литературных обзоров, что придает проводимому исследованию соответствие критериям научной новизны. Был проведен комплексный анализ медицинской и исторической литературы, составлен материал, наглядно демонстрирующий эволюцию методов переливания крови и гемоконсервантов.
Пищевая промышленность
Marina A. Skidanova
Olga V. Binkovskaia , candidate of biological sciences
FSAEI of HE "Belgorod State National Research University" , Белгородская обл
«То, что вкусно – не всегда полезно»
Elena E. Tsvetkova
Olga V. Binkovskaia , candidate of biological sciences
FSAEI of HE "Belgorod State National Research University" , Белгородская обл
«Значение натуральных консервантов в пищевой промышленности»
Научная школа А.Ю. Ефремова. Формирование исследовательских компетенций студентов
Kristina A. Boldenko
Central Branch of FSBEI of HE "Russian State University of Justice" , Воронежская обл
«Социально-психологическая проблематика естественнонаучных знаний о пищевых добавках»
Как отмечают авторы данной статьи, в мире достаточно много различных добавок: ароматизаторов, стабилизаторов, консервантов. Многие из них мы ежедневно употребляем в пищу, не придавая этому важности. В наше время пищевая промышленность использует очень большое количество различных пищевых добавок. Есть натуральные пищевые добавки, а также идентичны натуральным, имеющие лабораторные происхождения.
Научная школа А.Ю. Ефремова
Irina A. Novichikhina
Central Branch of FSBEI of HE "Russian State University of Justice" , Воронежская обл