List of publications on a keyword: «экстракция»


Пищевая промышленность

Publication date: 18.09.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«FEATURES OF EXPERIMENTAL INSTALLATION OF EXTRACTION OF FUNCTIONAL FOOD INGREDIENTS»

Download an article

The experimental setup was created to test the feasibility of extracting functional ingredients from plant materials and assess the feasibility of their use for the manufacture of functional foods.

Publication date: 18.09.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«FEATURES OF THE EXPERIMENTAL INSTALLATION FOR THE PRODUCTION OF FAST-RESETABLE FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS»

Download an article

The experimental setup was created to find the optimal drying regimes for various food raw materials, at which good product quality, maximum productivity, minimum energy and labor costs will be achieved.

Медицинские науки

Publication date: 09.08.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Olesia O. Selezneva
FSFEI of HE "Northern State Medical University" , Архангельская обл

«Obrabotka rany posle udaleniia zuba»

Download an article

В данной статье рассматривается один из ключевых этапов проведения самой распространенной манипуляции на хирургическом стоматологическом приеме. Автор подчеркивает, что без правильного завершения операции могут произойти различные осложнения, которые в свою очередь, приводят к нарушениям заживления костной раны. Автор приходит к выводу, что для предупреждения различных неблагоприятных исходов врачу-стоматологу-хирургу необходимо соблюдать последовательность проведения манипуляции и знание необходимых лекарственных препаратов.

Экономика предпринимательства, организация и управление предприятиями, отраслями, комплексами

Publication date: 06.03.2018
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«Об использовании сверхкритических флюидов в пищевой отрасли»

Download an article

The choice of the way to use supercritical fluids should be based on an assessment of the yield of the product, market demand, design and application costs.

Publication date: 06.03.2018
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«Краткий анализ современных технологий экстракции и основных факторов, влияющих на процесс экстракции»

Download an article

In the framework of carrying out the research of Petrozavodsk University in conjunction with the Trade Fair "Yarmarka" in the food industry.

Технические науки (электромеханика, приборостроение, машиностроение, металлургия и др.)

Publication date: 30.03.2018
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«TECHNICAL SOLUTIONS AND PHYSICAL EFFECTS FOR EXTRACTION OF PLANT RAW MATERIAL»

Download an article

A brief analysis of the methods and devices used for the extraction of plant raw materials used and patented for the production of food products is given.

Пищевая промышленность

Publication date: 13.03.2018
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«Об использовании микроволновой энергии для экстракции нутрицевтиков»

Download an article

In the framework of the Petrozavodsk University's research together with the Trade Fair "Yarmarka" in the food industry, a brief analysis of the possibilities of using microwave energy for the extraction of nutraceuticals from plants.

Биологические науки

Publication date: 26.06.2017
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Nadezhda V. Nesterova , candidate of pharmaceutical sciences
Irina A. Samylina , doctor of pharmaceutical sciences
SBEI of HPE "I.M. Sechenov First Moscow State Medical University" of Ministry of Healthcare of the Russian Federation , Москва г

«The effect of extraction conditions on the yield of phenolic compounds of apple tree leaves growing in the home garden and in forest»

Download an article

В ходе проведенных экспериментов авторами обоснован оптимальный размер частиц 2 мм при измельчении сырья листья яблони лесной и домашней и предложено осуществлять экстракцию 70% этиловым спиртом, использование которого обеспечивает максимальный выход фенольных соединений.

Естественные науки (физические и химические науки)

Publication date: 05.06.2017
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Inessa E. Kuzmina
Anastasiia S. Platonova
Anna I. Fedorova , candidate of biological sciences
The Institute of Experimental Sciences FSAEI of HE «M.K. Ammosov North-Eastern Federal University» , Саха /Якутия/ Респ

«Дубильные вещества в экстрактах коры лиственницы ООО «Айкра»»

Download an article

В данной работе приводятся результаты определения оптимальных условий для экстракции дубильных веществ из отходов ООО «АлМас» (кора лиственницы) и спектрофотометрическое исследование концентрации дубильных веществ в экстрактах ООО «Айкра».

Publication date: 13.01.2018
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Mariia L. Sokolova
FSBEI of HE "Vyatka State University" , Кировская обл

«Разработка основы экспресс-теста для оценки глутатион-зависимой защитной системы организма»

Download an article

В работе представлены результаты выбора способа экстракции глутатиона восстановленного из растений, выбран наиболее оптимальный вариант. Выбран материал для создания основы экспресс-теста определения работы глутатион-зависимой защитной системы растений.

Пищевая промышленность

Publication date: 30.11.2017
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
Vladimir V. Vapirov , doctor of engineering sciences, doctor of chemical sciences, professor
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«Новые решения в области процессов экстракции с использованием электромагнитного поля в пищевой промышленности»

Download an article

On the basis of patent search, technological and technical solutions in the field of extraction processes using a magnetic field in the food industry are considered.

Publication date: 30.11.2017
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«Новые решения в области процессов газожидкостной экстракции в пищевой промышленности»

Download an article

Based on the patent search, technological and technical solutions in the field of gas-liquid extraction processes in the food industry are considered.

Publication date: 29.11.2017
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«Новые решения в области использования ультразвуковой экстракции для выделения биологически активных веществ из растительного сырья»

Download an article

On the basis of patent search, technological and technical solutions in the field of using ultrasonic extraction for isolation of biologically active substances from plant raw materials are considered.

Publication date: 21.11.2017
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Vladimir V. Vapirov , doctor of engineering sciences, doctor of chemical sciences, professor
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«Направления развития технологий и оборудования для экстракции пищевых ингредиентов при обогащении продуктов питания и создании функциональных продуктов»

Download an article

On the basis of the detailed patent search, the directions of the development of technologies and equipment for the extraction of food ingredients for the enrichment of food products and the creation of functional products are examined.

Publication date: 16.12.2017
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«Некоторые направления синтеза новых решений в области совершенствования процессов жидкостной экстракции для пищевой промышленности»

Download an article

It is shown that the improvement of the processes of liquid extraction for the food industry is aimed at justifying their rational regimes, accelerating processes, and automating them.

Биологические науки

Publication date: 18.10.2017
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Egor V. Kashirskikh
Stanislav A. Sukhikh , candidate of engineering sciences
Svetlana I. Noskova , candidate of engineering sciences
FSBEI of HVE "Kemerovo Institute of Food Science and Technology" , Кемеровская обл
Viacheslav F. Dolganiuk , candidate of engineering sciences
Научно-исследовательский институт биотехнологии ФГБОУ ВО «Кемеровский технологический институт пищевой промышленности (университет)» , Кемеровская обл

«Сравнительный анализ технологических принципов получения белковых концентратов»

Download an article

Авторами проведены исследования по изучению технологического подхода выделения белка из зерен овса сорта «Алюр», методом щелочной экстракции подобран экстрагирующий агент и оптимальные технологические режимы.

Сельскохозяйственные науки

Publication date: 18.02.2016
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Natalia M. Belousova , candidate of biological sciences
SAI of APE "Primorsky Regional Institute of Education Development" , Приморский край
Svetlana A. Berseneva , candidate of biological sciences
Mariia S. Iatsenko
FGBOU VO "Primorskaia gosudarstvennaia sel'skokhoziaistvennaia akademiia" , Приморский край

«Использование представителей семейства Apiaceae Lindl в качестве фиторемидиантов в условиях Приморского края (Дальневосточный федеральный округ)»

Download an article

Possibilities of use typical for flora of Primorsky Krai the adventivnykh and native species of plants of family of the lands, umbrella for recultivation polluted by pollyutant of an anthropogenous origin are analysed.