List of publications on a keyword: «продукты питания»


Организация воспитательно-образовательного процесса в ДОУ

Publication date: 02.10.2014
Evaluate the material Average score: 5 (Всего: 1)
Mukhametgalieva Rezeda Vasilovna , воспитатель
МБДОУ «Д/С №50 КВ» , Татарстан Респ

«Непосредственная образовательная деятельность в старшей логопедической группе на тему «Полезные и вредные продукты»»

Download an article

В статье автор предлагает вниманию читателей конспект непосредственной образовательной деятельности для детей старшей логопедической группы с целью формирования представлений о пользе и вреде продуктов питания.

Образовательная среда высшего учебного заведения

Publication date: 21.02.2018
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Shegelman Ilya Romanovich , doctor of technical sciences , профессор, заведующий кафедрой
Vasilyev Aleksey Sergeevich , candidate of technical sciences , доцент
Vapirov Vladimir Vasilevich , doctor of technical sciences, doctor of chemical sciences, professor , заведующий кафедрой
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«Новые патенты в области обогащения селеном продуктов питания»

Download an article

Technical solutions in the field of selenium enrichment of food products, patented in Russia in 2013-2018.

Организация воспитательно-образовательного процесса в ДОУ

Publication date: 02.08.2018
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Gaisina Raisa Sergeevna , bachelor , воспитатель
Kuzmina Oksana Alekseevna , bachelor , воспитатель
МБДОУ "Детский сад общеразвивающего вида №6" "Жемчужинка" Чистопольского муниципального района РТ , Татарстан Респ

«Oznakomlenie detei mladshego doshkol'nogo vozrasta s professiei "Povar»

Download an article

В статье говорится, что проект «Повара готовят вкусно» рассчитан для детей 2 младшей группы. Работу по ознакомлению детей с профессией повара была выстроена в форме проектной деятельности, включающей в себя разнообразные формы и методы работы с детьми. Автор считают, что проект позволил детям усвоить сложный материал через совместный поиск решения проблемы, тем самым, делая познавательный процесс интересным и мотивационным.

Пищевая промышленность

Publication date: 31.05.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Shchukin Pavel Olegovich , candidate of technical sciences , начальник отдела
Krupko Andrei Mikhaulovich , candidate of technical sciences , доцент
Vasilyev Aleksey Sergeevich , candidate of technical sciences , доцент
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«FEATURES OF TRANSPORTATION OF FOOD PRODUCTS BY AVIATION TRANSPORT»

Download an article

Considered the advantages and disadvantages of air transport of food. Air transportation increases the share in the total volume of freight traffic due to lower costs in the implementation of the process.

Publication date: 20.04.2018
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Shchukin Pavel Olegovich , candidate of technical sciences , начальник отдела
Vasilyev Aleksey Sergeevich , candidate of technical sciences , доцент
Sukhanov Iurii Vladimirovich , candidate of technical sciences , доцент
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«ON DEVELOPMENT OF IMPORT-REPLACING PRODUCTION OF ENHANCED FOODSTUFFS FOR THE POPULATION OF NORTHERN REGIONS OF RUSSIA»

Download an article

In the framework of the implementation of tasks to develop technical and technological solutions for import-substituting production of enriched food products for the population of the Northern Territories of Russia, a set of scientific and research and applied works is carried out.

Publication date: 23.03.2018
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Vasilyev Aleksey Sergeevich , candidate of technical sciences , доцент
Sukhanov Iurii Vladimirovich , candidate of technical sciences , доцент
Shchukin Pavel Olegovich , candidate of technical sciences , начальник отдела
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«SOME ASPECTS OF PRODUCTION OF FUNCTIONAL FOODSTUFFS»

Download an article

In the production of functional products, it is necessary to take into account that industrial production technologies, food in conditions of shortage of time and use of deep processing products can lead to inadequate human nutrition components.

Publication date: 13.12.2017
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Shegelman Ilya Romanovich , doctor of technical sciences , профессор, заведующий кафедрой
Vapirov Vladimir Vasilevich , doctor of technical sciences, doctor of chemical sciences, professor , заведующий кафедрой
Vasilyev Aleksey Sergeevich , candidate of technical sciences , доцент
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«Тенденции развития технологий и оборудования для гидротермической обработки и обезвоживания пищевого сырья при подготовке к производству продуктов питания»

Download an article

On the basis of detailed patent search, trends in the development of technologies and equipment for hydrothermal processing and dehydration of food raw materials in preparation for the production of food products are considered.

Publication date: 19.03.2016
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Kuznetsova Evgeniia Andreevna , магистрант
Smertina Elena Semionovna , candidate of technical sciences , доцент, преподаватель
FSAEI of HE "Far Eastern Federal University" , Приморский край

«Анализ ассортимента масложировой продукции на примере майонезных соусов, реализуемых в г. Владивостоке»

Download an article

Майонезные соусы имеют большой производственный потенциал ввиду того, что, согласно НД, могут включать в себя различные пищевые добавки. Исходя из этого открываются широкие возможности для создания функциональной диетической продукции и расширения ассортимента. В статье представлены результаты исследований ассортимента майонезных соусов г. Владивостока. Для изучения использовались полевые и кабинетные исследования, математические методы анализа и методы наблюдения.

Publication date: 10.11.2016
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Kovalenko Anastasiia Dmitrievna , студентка
Musaev Shavkat Zhiganshaevich , candidate of medical sciences , ассистент кафедры
SFEI of HE "V.I. Razumovsky Saratov State Medical University" of Russian Federation Ministry of Health , Саратовская обл

«Гигиеническая оценка региональной пищевой продукции на наличие содержания нитратов»

Download an article

Авторами изучалось содержание нитратов в пищевой продукции ряда регионов Саратовской области. Установлено, что уровень нитратов в овощах местного производства варьировал в широких пределах, однако рассчитанные средние и медианные концентрации не превышали ПДК во всех районах области. Вместе с тем длительные химические нагрузки малой интенсивности могут приводить к снижению иммунной устойчивости организма от воздействия неблагоприятных факторов окружающей среды.

Социологические науки

Publication date: 11.05.2016
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Abramova Iuliia Aleksandrovna , студентка
Institut upravleniia FGAOU VO "Belgorodskii gosudarstvennyi natsional'nyi issledovatel'skii universitet" , Белгородская обл

«Современный подход к питанию»

Download an article

В данной статье рассмотрено современное отношение к выбору продуктов питания и их потреблению, а также побочные эффекты такого рациона. Автором представлен путь формирования пищевых привычек населения начиная с 30-х годов в Америке и заканчивая состоянием современной России в пищевых привычках и особенностях. В работе исследовано влияние на выбор продуктов питания со стороны, а также маркетинговые способы воздействия на население.

Сельскохозяйственные науки

Publication date: 20.02.2018
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Vasileva Milana Olegovna , студентка
FSAEI of HE "Siberian Federal University" , Красноярский край
Gusarova Sofiia Viacheslavovna , студентка
School of Economics and Commerce of FSAEI of HPE "Siberian Federal University" , Красноярский край
Kirotov Viktor Sergeevich , студент
Institut kosmicheskikh i informatsionnykh tekhnologii FGAOU VO "Sibirskii federal'nyi universitet" , Красноярский край

«Преимущество гидропоники перед традиционным способом»

Download an article

В статье рассматривается преимущество гидропоники перед традиционным способом выращивания продуктов питания.

Сельскохозяйственные науки (агрономия, зоотехника, лесное хозяйство, экономика в АПК и др.)

Publication date: 27.08.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Shchukin Pavel Olegovich , candidate of technical sciences , начальник отдела
Krupko Andrei Mikhailovich , доцент
Sukhanov Iurii Vladimirovich , candidate of technical sciences , доцент
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«SOME QUESTIONS OF IMPROVEMENT OF TRANSPORTATION OF FOOD RAW MATERIALS AND PRODUCTION OF FOOD PRODUCTS»

Download an article

Food raw materials and food products are one of the most important and at the same time complex cargoes, the transportation of which is a difficult technological process. Reducing the final price of food is possible due to lower transport costs.

Publication date: 31.05.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Shegelman Ilya Romanovich , doctor of technical sciences , профессор, заведующий кафедрой
Vasilyev Aleksey Sergeevich , candidate of technical sciences , доцент
Shchukin Pavel Olegovich , candidate of technical sciences , начальник отдела
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«WAYS TO IMPROVE THE TRANSPORT OF FOOD RAW MATERIALS AND FUNCTIONAL PRODUCTS TO INTENSIFY THE OUTPUT TO THE DOMESTIC AND FOREIGN MARKETS»

Download an article

An optimal choice of the best options from the types of transport or their combinations for the transportation of food raw materials and functional foods is required. It is necessary to comply with the requirements that ensure cost-effective and environmentally safe delivery for their processing and use by the population.

Технические науки

Publication date: 17.04.2018
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Shchukin Pavel Olegovich , candidate of technical sciences , начальник отдела
Vasilyev Aleksey Sergeevich , candidate of technical sciences , доцент
Sukhanov Iurii Vladimirovich , candidate of technical sciences , доцент
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«FORMATION OF KNOWLEDGE BASE FOR CREATION OF CROSS-CUTTING TECHNOLOGY OF PRODUCTION OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS FOR POPULATION OF NORTHERN REGIONS OF RUSSIA»

Download an article

Studies are being conducted aimed at forming a knowledge base for the creation of an end-to-end technology for the production of functional food products for the population of the northern regions of Russia and their introduction to the market.

Publication date: 17.04.2018
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Shchukin Pavel Olegovich , candidate of technical sciences , начальник отдела
Vasilyev Aleksey Sergeevich , candidate of technical sciences , доцент
Sukhanov Iurii Vladimirovich , candidate of technical sciences , доцент
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«FROM THE EXPERIENCE OF STATEMENT AND EXECUTION OF APPLIED RESEARCHES FOR CREATION OF CROSS-CUTTING TECHNOLOGY OF PRODUCTION OF FUNCTIONAL FOODSTUFFS»

Download an article

The experience of setting up and executing applied research to create a through technology for the production of functional food products for the population of the northern regions of Russia was reviewed.

Publication date: 13.06.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Shchukin Pavel Olegovich , candidate of technical sciences , начальник отдела
Vasilyev Aleksey Sergeevich , candidate of technical sciences , доцент
Krupko Andrei Mikhaulovich , candidate of technical sciences , доцент
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«SOME FEATURES OF TRANSPORTATION OF FOOD RAW MATERIALS AND FUNCTIONAL PRODUCTS»

Download an article

An optimal choice of the best options from the types of transport or their combinations for the transportation of food raw materials and functional food products is necessary, taking into account the need to comply with the requirements that ensure cost-effective and environmentally safe delivery for their processing and use by the population.

Технические науки (электромеханика, приборостроение, машиностроение, металлургия и др.)

Publication date: 31.05.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Gostev Kirill Valer'evich , заведующий сектором
Shtykov Aleksei Sergeevich , degree-seeking student , заместитель начальника
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«PLACE OF TECHNOLOGIES OF LOW-TEMPERATURE PLASMA APPLICATION IN SOLUTION OF SCIENTIFIC AND TECHNICAL TASKS»

Download an article

In its physicochemical properties, low-temperature plasma is very promising for use in biology and medicine. The prospects of using environmentally friendly and resource-saving plasma technologies to accelerate the production and canning of germinated seeds are shown.

Publication date: 03.06.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Vasilyev Aleksey Sergeevich , candidate of technical sciences , доцент
Krupko Andrei Mikhaulovich , candidate of technical sciences , доцент
Shchukin Pavel Olegovich , candidate of technical sciences , начальник отдела
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«ABOUT THE ROLE OF TRANSPORT IN THE SYSTEM OF THE THROUGH PROCESSES OF PREPARATION OF FOOD RAW MATERIALS AND THE PRODUCTION OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS»

Download an article

The most important factor in providing people with the required volumes and quality of food in the formation of effective systems of end-to-end technologies for the harvesting of food raw materials and the production of functional foods. The role of transport in these systems is considered.

Экология

Publication date: 19.02.2018
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Berseneva Mariia Leonidovna , candidate of biological sciences , доцент
FSAEI of HE "Siberian Federal University" , Красноярский край

«Vliianie antropogennoi deiatel'nosti na soderzhanie nekotorykh tiazhelykh metallov v zernovykh kul'turakh okrestnostei g. Krasnoiarska»

Download an article

В данной статье рассматривается проблема влияния антропогенной деятельности на содержание тяжелых металлов в зерновых культурах. Автором было проведено исследование с целью определения зависимости воздействия данных металлов на окружающую среду от их характеристик и спектра действия.

Экономика

Publication date: 03.11.2017
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Danielian Aleksandr Aleksandrovich , магистрант
Piterskaia Anastasiia Vladimirovna , магистрант
Piterskaia Liudmila Iurevna , doctor of economic sciences , профессор, заведующая кафедрой
FSBEI of HE "Kuban State Agrarian University named after I.T. Trubilin" , Краснодарский край

«Оценка и проблемы обеспечения продовольственной безопасности России в современных условиях»

Download an article

В статье рассматриваются тенденции развития продовольственной безопасности России, изучаются ее основные индикаторы, выявляется проблемы и угрозы продовольственной безопасности России.

Юриспруденция (теория и история права и государства, гражданское, уголовное, международное право и др.)

Publication date: 27.02.2019
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Shchukin Pavel Olegovich , candidate of technical sciences , начальник отдела
Vasilyev Aleksey Sergeevich , candidate of technical sciences , доцент
Sukhanov Iurii Vladimirovich , candidate of technical sciences , доцент
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«НОРМАТИВНЫЕ ДОКУМЕНТЫ, РЕГУЛИРУЮЩИЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ПОТРЕБИТЕЛЬСКОЙ И ТРАНСПОРТНОЙ УПАКОВКИ РАСТИТЕЛЬНОГО СЫРЬЯ»

Download an article

The main regulatory documents regulating the use of consumer and transport packaging of vegetable raw materials in the Russian Federation and Europe are considered.