List of publications on a keyword: «продукты»


Педагогика

Publication date: 09.01.2024
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Elena I. Khazhainova , воспитатель
Svetlana F. Ovod
Tamara I. Kochkina
Tatiana A. Sidelnikova
MBDOU D/S 61 "Semitsvetik" , Белгородская обл

«Viktorina s det'mi starshego doshkol'nogo vozrasta "Byt' zdorovym - eto zdorovo!»

Download an article

Актуальность статьи определяется освещением темы о здоровьесбережении дошкольников, формировании у них интереса к здоровому образу жизни, полезных привычек. В игровой ситуации важно познакомить детей с элементарными приёмами оказания первой медицинской помощи, ведь это зачастую может спасти его здоровье и жизнь.

Коррекционная педагогика

Publication date: 21.12.2023
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Inna P. Arkhipova
MBDOU "Ibresinskii D/S "Raduga" , Чувашская Республика - Чувашия

«Tsifrovizatsiia logopedicheskoi raboty»

Download an article

В статье рассматривается вопрос об использовании интерактивных компьютерных программах и цифровых продуктов для развития и коррекции детской речи. Автором перечислены методики и программы с целью цифровизации логопедической работы.

Экономика

Publication date: 26.09.2022
Evaluate the material Average score: 5 (Всего: 2)
Elena I. Krasnova
FSBEI of HE “I.N. Ulianov Chuvash State University” , Чувашская Республика - Чувашия

«Analiz portfelia kreditnykh produktov kommercheskogo banka»

Download an article

В данной статье определена значимость оценки кредитных продуктов коммерческого банка. Проведен анализ состава и структуры кредитных продуктов ПАО Сбербанк, позволяющий сделать вывод о лидирующем положении банковского кредитования.

Педагогика

Publication date: 02.09.2022
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Elena N. Kurganova
Larisa N. Kotolupenko
MBDOU "D/S 84" , Белгородская обл

«Osobennosti psikhologo-pedagogicheskoi otsenki kachestva zaniatii vospitatelia DOU»

Download an article

В статье рассматривается проблема оценивания качества педагогической деятельности воспитателя дошкольного образовательного учреждения. Предложены критерии, соответствующие принципам личностно-деятельного подхода к обучению и воспитанию.

Экономика

Publication date: 20.06.2022
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Irina I. Mozhanova , candidate of economic sciences
Vladislav A. Mozhanov
Volga Region State University of Service , Самарская обл

«Osobennosti bankovskogo marketinga kak raznovidnosti finansovogo marketinga»

Download an article

В данной статье расширена теоретическая база вопросов, связанных с использование маркетинговых подходов в деятельности кредитных организаций. В настоящее время практически все участники финансового рынка, к которым относятся и банки, ставят перед собой определённые бизнес-цели, используя маркетинг для их достижения. Банковский маркетинг является специфической функцией управления, направленной на гибкое приспособление финансово-коммерческой деятельности продавца к постоянно меняющимся условиям финансового рынка. Целью исследования является выявление особенностей банковского маркетинга, их взаимосвязь со спецификой деятельности банка. В работе представлены специфические особенности банковского маркетинга, определены объект, предмет и субъекты маркетинговой деятельности, факторы влияния в виде поведения потребителей финансовых услуг и спрос на них.

Физическое воспитание и здоровьесберегающая деятельность

Publication date: 18.10.2022
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Svetlana N. Fedorova
Tamara A. Aksakova
MBDOU "D/S 40 "Radost'" , Чувашская Республика - Чувашия

«Методическая разработка заседания семейного клуба «Знатоки здорового образа жизни»»

Download an article

В статье представлен конспект методической разработки во взаимодействии родителей и ДОУ, посвященной здоровому образу жизни.

История и политология (археология, этнография, этнология и антропология, историография и др.)

Publication date: 11.05.2022
Evaluate the material Average score: 5 (Всего: 1)
Aleksandr A. Rakhmatov , candidate of political sciences
ANO VO "Mezhdunarodnaia akademiia biznesa i upravleniia" , Москва г

«Prodovol'stvennaia bezopasnost' RF s 2022 po 2030 g»

Download an article

В данной статье автор рассматривает то, что Российская Федерация способна при наличии политической воли и обоснованной стратегии развития может обеспечить продовольственную безопасность, несмотря на веденые санкции стран Запада, а также снижения жизненного уровня населения и сложившийся демографической ситуации, особенно в сельской местности.

Медицинские науки

Publication date: 15.03.2021
Evaluate the material Average score: 4 (Всего: 3)
Mariia A. Isaeva
Resource Center "The Sechenov Pre-University" of SBEI of HE "I.M. Sechenov First Moscow State Medical University of Ministry of Healthcare of the Russian Federation" , Москва г

«Sovremennoe sostoianie i perspektivy ispol'zovaniia kollagena»

Download an article

В данной статье представлен анализ научной литература по теме «Коллаген», его свойства и применения в различных сферах медицины. Использование альтернативных материалов до открытия полезных свойств коллагена, а также способы его получения. Анализ свойств коллагена, таких как прочность, нетоксичность.

Биологические науки (биофизика, молекулярная биология, ботаника, зоология, экология, почвоведение и др.)

Publication date: 21.10.2021
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Olga N. Pavlova , doctor of biological sciences, associate professor
GBOU VO "Samarskii gosudarstvennyi meditsinskii universitet" Minzdrava Rossii , Самарская обл
Aleksei N. Kizim
Saratov Brunch of Medical University "Reaviz" , Самарская обл
Ekaterina S. Dukhnova
Anna A. Fedotova
Anastasiia E. Lobacheva
Samara State Transport University , Самарская обл

«ACTIVITY OF FREE RADICAL PROCESSES IN THE ORAL FLUID OF REIMPLANTITIS PATIENTS»

Download an article

Pereimplantitis as an inflammatory process stimulates the development of oxidative stress. Purpose of the study: to study the intensity of free radical processes in the oral fluid of patients with pereimplantitis and to identify the optimal therapy for this condition. During the study the oral fluid of 120 people with the diagnosis of pereimplantitis was studied, divided into 4 groups equally and patients were given different types of therapy of this condition. Products of oxidative modification of biomolecules were determined in oral fluid on the basis of quantitative assessment of a stained complex with thiobarbituric acid (TBA), maximum flare (MVHL) and area (PCL) H2O2-induced luminol dependent chemiluminescence were determined, and the concentration of malone dialdehyde and diene conjugates was estimated using standard methods. It was found that therapy with boron preparations, dimephosphon and complex application of boron and dimephosphon preparations contributed to restoration of

Педагогика

Publication date: 02.02.2021
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Irina E. Gubareva
Olesia V. Litvinenko
Olga A. Shvaeva
MBDOU "D/S 1" , Белгородская обл

«Konspekt neposredstvenno obrazovatel'noi deiatel'nosti po ZOZh v podgotovitel'noi gruppe "Vitaminy - nashi luchshie druz'ia!»

Download an article

В статье представлен конспект непосредственно образовательной деятельности. Занятие направлено на расширение знаний о витаминах и продуктах, в которых они содержатся, потребности заботиться о своём здоровье, развитии любознательности и памяти.

Пищевая промышленность

Publication date: 12.08.2020
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
Andrei M. Krupko , candidate of engineering sciences
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«SOME RESULTS OF DEVELOPMENT OF END-TO-END TECHNOLOGIES FOR PRODUCTION OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS»

Download an article

Some results of performing applied and research and experimental work on the development of end-to-end technologies for the production of functional food products for the population living in the northern territories of the Russian Federation are given.

Publication date: 14.07.2020
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Andrei M. Krupko , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«STAGES OF END-TO-END TECHNOLOGIES FOR PRODUCTION OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS»

Download an article

Stages of through technologies of production of functional food products from preparation of agricultural raw materials to its transportation and production of final products are considered.

Экономика (экономическая теория, финансы, бухгалтерский учет, статистика и др.)

Publication date: 14.07.2020
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Andrei M. Krupko , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«ON PRODUCTION LOGISTIC PROCESSING OF AGRICULTURAL RAW MATERIALS INTO FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS FOR RESIDENTS OF THE NORTH OF RUSSIA»

Download an article

Special features of research in the field of agricultural raw materials procurement and production of functional food products for residents of the North of Russia are considered.

Publication date: 13.07.2020
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Pavel O. Shchukin , candidate of engineering sciences
Andrei M. Krupko , candidate of engineering sciences
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«ON METHODS OF FORMATION OF THROUGH TECHNOLOGIES FOR PREPARATION OF AGRICULTURAL RAW MATERIALS AND PRODUCTION OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS»

Download an article

Issues of methods of formation of through technologies for preparation of agricultural raw materials and production of functional food products are considered. Some results of such assessment are given.

Экономика

Publication date: 29.04.2020
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Oksana I. Radina , doctor of economic sciences, professor , professor
Novoshakhtinsk Branch of FSAEI of HE "Southern Federal University" , Ростовская обл
Irina A. Skrynnikova , candidate of economic sciences , associate professor
Mariia V. Uvarova , master's degree student
Institute of Service and Entrepreneurship (a branch of) FSFEI of HE "Don State Technical University" , Ростовская обл

«Marketing Evaluation of Distribution Channels in the Cosmetic Goods Market»

Download an article

The primary purpose of this study is to identify market opportunities and factors affecting the development of channels for the distribution of cosmetic products on the Russian market. The authors analyze the factors that influence the existing market situation of the channels of distribution of cosmetic products. According to the results of the marketing research, it is revealed that the distribution channels of the cosmetic products market may have possible advantages, which in the near future may take a leading position in the market segments, namely the use of innovative ingredients that provide skin nutrition; satisfaction of consumer expectations; price concessions as opposed to competitors, a wide range of products.

Пищевая промышленность

Publication date: 18.06.2020
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Natal'ia A. Egorova
FSAEI of HE "Far Eastern Federal University" , Приморский край
Viktoriia V. Zaritskaia , candidate of biological sciences
FGBOU VO "Amurskaia gosudarstvennaia meditsinskaia akademiia" , Амурская обл

«Izuchenie novykh tekhnologii proizvodstva kislomolochnykh adaptirovannykh produktov dlia detskogo pitaniia»

Download an article

В статье обобщены результаты по изучению новых подходов и технологий производства продуктов детского питания и перспектив введения в них, так называемых защитных факторов, таких как бифидобактерии, бифидогенные факторы. Показана целесообразность применения этих технологий для увеличения объемов производства функциональных продуктов с заранее заданным составом и с улучшенными потребительскими свойствами, обладающих повышенной биологической ценностью в соответствии с требованиями теории адекватного питания.

Publication date: 18.06.2020
Evaluate the material Average score: 1 (Всего: 1)
Daria S. Ingolova
Tatiana A. Makarova
MAOU "SOSh 1" , Чувашская Республика - Чувашия

«Hidden Codes of Meat Products»

Download an article

В статье рассмотрены категории мясных продуктов и особенности их маркировки, отражающие количество мяса в составе. Для обеспечения оптимального соотношения «цена – качество» при выборе мясных продуктов авторами проведена работа с нормативными документами, а также анкетирование и анализ полученных данных. В выводах определены способы наиболее эффективного информирования людей о категориях мясных продуктов.

Экономика

Publication date: 15.06.2020
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Andrei M. Krupko , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«FEATURES OF TRANSPORT AND PRODUCTION OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS FOR NORTHERN AND ARCTIC CONDITIONS»

Download an article

The view was expressed that there was insufficient attention in known studies to logistics issues relevant to the production of functional food products, linking the territories - producers of raw materials and the territories - producers of final products. The need to develop research taking into account the peculiarities of the territories of the North and the Arctic is shown.

Publication date: 15.06.2020
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Andrei M. Krupko , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«OPTIMIZATION OF COSTS FOR TRANSPORTATION AND STORAGE OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS TAKING INTO ACCOUNT THEIR ENRICHMENT»

Download an article

A methodological approach is justified, according to which when developing a mathematical model for optimization of costs for transportation and storage of functional products, it is advisable to use the concept of a universal cereal product, defined as a calculated ratio of produced crops.

Естественные науки (физические и химические науки)

Publication date: 07.05.2020
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Tatiana I. Zhilochkina , candidate of agricultural sciences , teacher
Andrei I. Seliverstov , student
FSBEI of HE "Saint Petersburg State Academy of Veterinary Medicine" , Санкт-Петербург г

«Effectiveness of Using Treatment Plants for Removing Petrochemicals and Suspended Particles from Surface Waters»

Download an article

В городах с высокой степенью урбанизации все большее внимание уделяется решению проблемы загрязнения сточными водами источников воды, в которые могут попасть промышленно-ливневые стоки с большим содержанием нефтепродуктов, взвешенных частиц, органических и минеральных примесей. Для предотвращения таких загрязнений компанией ООО «СГС» были разработаны специальные комплексы очистки ливневых сточных вод, сочетающие в себе применение новых технологий и высокую степень очистки. Проведенные исследования на определение степени загрязненности воды нефтепродуктами и взвешенными частицами позволили оценить степень эффективность комплексов очистки вод в городе Санкт-Петербурге.

Пищевая промышленность

Publication date: 13.04.2020
Evaluate the material Average score: 5 (Всего: 1)
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Valentina M. Kirilina , candidate of biological sciences
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«SETTING THE TASK OF INVESTIGATION OF FEATURES AND DIRECTIONS OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS PATENTING FOR THE TERRITORIES OF THE FAR NORTH AND THE ARCTIC»

Download an article

In order to increase food security of the territories of the Far North and the Arctic, it is necessary to form new intellectual property objects - functional food products for the population living/working in difficult natural and industrial conditions.

Publication date: 13.04.2020
Evaluate the material Average score: 5 (Всего: 1)
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Valentina M. Kirilina , candidate of biological sciences
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS AS A FACTOR TO INCREASE FOOD SECURITY IN THE FAR NORTH AND THE ARCTIC»

Download an article

It is shown that the development of new intellectual property objects - functional food products is an important factor in improving food security of the population living and working in difficult natural and production conditions of the territories of the Far North and the Arctic

Publication date: 21.03.2020
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«REVIEW OF PATENTS FOR PRODUCING RAPIDLY RESTORING FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS USING HYDROTHERMAL PROCESSING»

Download an article

A brief review of patents made on the basis of a patent search is provided for the production of fast-recovering functional food products using hydrothermal treatment.

Publication date: 21.03.2020
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«REVIEW OF PATENTS AIMED AT IMPROVEMENT OF TECHNOLOGICAL PROPERTIES AND IMPROVEMENT OF QUALITY OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS»

Download an article

A brief review of patents aimed at improving technological properties and improving the quality of functional food products based on a patent search is presented.

Publication date: 21.03.2020
Evaluate the material Average score: 0 (Всего: 0)
Aleksey S. Vasilyev , candidate of engineering sciences
Ilya R. Shegelman , doctor of engineering sciences
Iurii V. Sukhanov , candidate of engineering sciences
FSBEI of HE "Petrozavodsk State University" , Карелия Респ

«REVIEW OF PATENTS AIMED AT ACCELERATING PROCESSES OF PRODUCTION OF FUNCTIONAL FOOD PRODUCTS»

Download an article

A brief review of patents aimed at accelerating the production of functional foods is provided based on a patent search.